Show MenuHide Menu

tänk på pingvinpappan!

6 april, 2015

Så brukade jag säga, ganska ofta, med en glimt i ögat till mina elever som jag hade i matte och NO. Jag berättade för dem om pingvinpappan som ruvade sitt ägg i ett par månader medan pingvinmamman var borta för att hämta mat. Inte visste pingivinpappan om hon skulle komma tillbaka, men han stod envist kvar med ägget på fötterna och väntade i ner till -40°C i bitande Antarktisvind. I bästa fall kom pingvinmamman tillbaka med mat och tog över vårdnaden av pingvinungen så att han också kunde få lite mat och överleva.

När ungdomarna i skolan tyckte det var lite tungt med uppgifter, läxor och prov så brukade jag påminna om pingvinpappan. Som den där analogin med ”ät upp din mat – tänk på barnen i Afrika”, som alla vet inte funkar :).

Men på något vis verkar pingvinpappan åtminstone gett avtryck för när en av mina mentorsgrupper slutade nian hade de köpt en kejsarpingvin i naturlig storlek till mig att gosa med. Pingvinen finns kvar och pryder sin plats på Rufsiga Rundan och påminner mig om ”mina” ungdomar. 

Jag kom att tänka på historien om pingvinpappan när jag från sjuksoffan hittade ett par program på svtplay som beskrev pingvinernas liv på ett alldeles charmerande sätt med kameror monterade i pingvindummies. Jag skrattade högt och fällde en liten tår när en pytteliten fluffig kejsarpingvin gick vilse och frös ihjäl. Och just idag saknar jag ungarna i skolan extra mycket. 

  

Foto: http://laogephoto.deviantart.com CC BY-ND 3.0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *