Show MenuHide Menu

greatness isn’t born, it’s grown

21 april, 2014

Den_h_r_blir_sp_nnande._B_de_i_kontext_skola_och_fotboll.__l_rande

Det är undertiteln på Daniel Coyle’s ”The Talent Code”. Han förklarar varför övning ger färdighet och hur det går att se på nervbanornas myelinlager vilka nervbanor som är snabbare och bättre än andra. Det finns ett klart samband mellan myelinets tjocklek och nervimpulsernas hastighet. Det bästa är att tjockleken på myelinet går att påverka eftersom de nervbanor man tränar genererar mer myelin.

Jag funderade över detta i samband med en fotbollsmatch i dag mellan ÅBK04 och Bollstanäs när det var extremt tydligt vilket lag som tränat mest teknik och följdaktligen hade tjockast myelinlager runt dribbelnerverna. Det blev 17-1 och Kråkan satte ett hat-trick någonstans i mitten. Jag tyckte faktiskt synd om motståndarlaget och tyckte nog att en halvlek hade räckt.

Grabbarna har tränat hela vintern – mycket teknik och en del taktik. De vet var de har varandra och har ett grymt passningsspel. De kan slå lagom hårda passningar och har kontroll på boll och kropp. De tycker att det är roligt att träna och myelinlagren växer så det knakar. Hoppas att de tycker att det är roligt länge till och att tränarna lyckas motivera dem minst lika bra i framtiden. Läs gärna ”The Talent Code” – den är en hjälp på vägen för att förstå fysiska inlärningsmekanismer. Motivationen att träna alla nerver och nervbanor ihärdigt får man läsa om i andra böcker.

Det här var det 52:a inlägget i #blogg100.

3 Comments
21 april, 2014 at 20:49

Intressant! Gillar att det finns fysiska förklaringar på det mesta. Ska läsas. Just nu bygger jag på mitt Officemyelin. 🙂

Maria
23 april, 2014 at 20:38

Han peker vel også på at det er den indre, egne motivasjonen-lysten, som vel så sentral. Ikke hvor mye treneren motiverer.
Ingen snarveier og mye arbeid.
Sjekk videoen med Clarissa!

    agdatamme
    23 april, 2014 at 20:53

    Will do!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *