Show MenuHide Menu

En avgiftsfri skola?

15 september, 2013

pengarJag har varit på föräldramöte. Först lyssnade vi på rektor som pratade om de vanliga sakerna som rektorer pratar om, varken mer eller mindre. Efter rektorn var klar fick vi gå till respektive barns klassrum och barnets klassföreståndare går igenom sina punkter, varken mer eller mindre.

På slutet ska vi prata skolresa. Barnen ska få möjlighet att åka till Gotland i maj/juni och det kommer ”bara” att kosta 1800 kr för en helg då allt ingår. Fröken åker på sin fritid och alla är glada och tacksamma. Vid tidigare möten har fröken sagt att hon tycker att barnen ska tjäna in pengarna själv till resan. Jag tror att det blir svårt för min 11-åring att skaffa ett jobb för att tjäna ihop 1800 kr och i min familj får inte barnen betalt för att hjälpa till/hjälpas åt med det som ska göras. Klipper gräs, dammsuger och tar rätt på tvätten gör vi ändå (eller åtminstone är det idealtillståndet ;)).

Sedan tar en förälder upp frågan om klasskassa. 200 kr tycker hon är lagom att lägga och fröken förklarar att hon vill använda pengarna till utflykter och studiebesök till muséer som hon annars inte har råd att åka till med eleverna.

Nu kan jag inte hålla mig längre utan upplyser om att skolan ska vara gratis. Nästan alla föräldrar blänger på mig och tycker att jag är jobbig. Fröken ser lite besvärad ut. En pappa menar att i vårt område är ju inte 200 kr särskilt mycket pengar.

Jag säger att jag är rätt säker på att de flesta kan skaka fram 200 kr, men att det är rätt osannolikt att just den eller de som sitter och funderar över hur de ska få ihop pengar till skolresor och klasskassor kommer att räcka upp handen och berätta just det.

Jag är i den situationen att jag kan betala. Jag lever med en man som har jobb. Jag har ett jobb själv. Jag har inget barn som är sjukt och behöver ha mig hemma under långa tider av medicinering. Jag är inte sjukskriven själv. Jag har inga krassliga föräldrar som behöver hjälp. Jag har inget väldigt dyrt hus som är högt belånat och behöver inte vara rädd för eventuella räntechocker. Kort sagt – jag är priviligierad och skulle kunna låta bli att ifrågasätta skolresor och klasskassor.

Men nu har jag ju vänner och bekanta som inte är riktigt lika priviligierade, och livet har dessutom i perioder sett annorlunda ut för mig också. Dessutom har jag jobbat som rektor och sett på nära håll hur stigmatiserande det är för föräldrar som inte har möjlighet att betala.

Ja, jag vet att ”det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna” och att det går att göra gränsdragningar på lite olika sätt för att komma runt det faktum att skolan ska vara avgiftsfri.  Men jag tycker att alla som jobbar i skolan behöver fundera över varför skollagens (2010:800, 10 kap §10) säger som den gör. Om du vill läsa mer om barnfattigdom ur ett barnperspektiv så har Rädda Barnen skrivit om det här, och Majblomman här.  I den skolan jag var rektor för fick alla eleverna matsäck vid utflykter och friluftsdagar. Ingen elev ska behöva känna att hen inte kan vara med på utflykter och studiedagar för att pengarna inte finns för att skicka med matsäck.

Om pengar ska samlas in ska det klart och tydligt framgå att det är frivilligt och att det inte redovisas någonstans vem som betalat vad och att alla elever ska få följa med oavsett de betalat eller inte. De som betalar ska inte betala för andra barn än sina egna och följaktligen är det skolan som måste betala för de eleverna.

Jag måste också erkänna att när jag jobbade som lärare i Danderyd funderade jag inte särskilt mycket över saken även om jag sett i backspegeln faktiskt borde ha gjort det.

 

14 Comments
15 september, 2013 at 18:48

Bra. Mycket bra!

  Agda
  17 september, 2013 at 05:14

  Tack Karin.

Ann-Charlotte Rundström
15 september, 2013 at 19:21

Spot on. Väldigt viktigt.

  Agda
  17 september, 2013 at 05:17

  Jo, och det är viktigare än många tror. För det är ju ingen som skyltar med sin ekonomiska utsatthet, och kanske särskilt inte i områden där det medelinkomsten är hyfsad.

May Launy
16 september, 2013 at 04:00

Jättebra skrivet och solidariskt mot dina medmänniskor.

  Agda
  17 september, 2013 at 05:17

  Tack!

16 september, 2013 at 04:51

Bra att du sa till och fint skriven. Jag har också agerat på samma sätt när det krävdes att barnen ta in frukt varje dag till skolan (i Djursholm). Även i de rikaste områden finns det föräldrar som antingen inte har råd eller ställer inte upp, det är alltid barnet som lider.

  Agda
  17 september, 2013 at 05:20

  Tack Jane. Ja, jag tror att i de ”rikaste” områdena blir det mest stigmatiserande.

Mikael Lagerqvist
16 september, 2013 at 09:00

Underbart att se att fler är som jag och vågar säga ifrån. Har också gnällt på skolan gällande dessa saker och alla krav skolan ställer gällande kostnader. ,
Skollagen ger utrymme för en mindre insamling, här i Alingsås är den mindre summan satt till ca 80 kr. Nu vågar jag inte säga om det var per termin eller läsår men med den kravlistan som mina barn kommit hem med redan på uppropsdagen så är de pengarna redan förbrukade där. Pennor, sudd, pennvässare, frukt varje dag o.s.v.
Höjden var när de, skolan, ville ta barnens pengar i klasskassan för rastverksamhet och inte köpte mina argument om att även rastverksamhet är skolverksamhet. Då gick jag vidare till ansvariga i kommunen som sedan fick stoppa den tanken. Inga glada miner i skolan men barnen fick behålla sina pengar.

Sluta aldrig kämpa för detta.

  Agda
  17 september, 2013 at 05:22

  Tack. Det är stor skillnad på att önska och att kräva. Frivilliga donationer där givaren eller för all del icke-givaren inte blir offentliga är okej tycker jag. Men fortfarande trist att skolan ska behöva tigga pengar.

Jeanette
16 september, 2013 at 11:59

Mycket bra gjort av dig att påpeka detta, många glömmer att alla inte alltid har möjlighet att spara. Har också påpekat detta men får då till svar: att skolresan görs utanför skoltid så därför räknas inte det som skola. Alltså menar de att skolan fortfarande är avgiftsfri. Dumt argument enligt mig då det fortfarande finns de som inte kan spara skoltid eller ej. Stora tösens klass åkte till Gotland förra våren på klassresa, den kostade för en helg fredag till måndag ca 3600 per elev.

  Daniel
  17 september, 2013 at 05:07

  Men du missar skolans dyraste avgift – som kallas planeringsdag eller studiedagar . Dessa kostar ca 1000 kr per barn / förälder i utebliven inkomst eller dryga 300 i utebliven skatt i en normal klass med 30 barn blir det 9000 kronor! En skola med nio klasser blir det 81000 kronor…. Här är den verkliga avgiften i skolan.. För min del innebär en studiedag ännu högre kostnader som egen företagare…

   Agda
   17 september, 2013 at 05:27

   Där är jag inte riktig enig med dig. Fritids har öppet när skolan har stängt och det ska alltid finnas möjlighet till tillsyn. Även om mina ungar själva aldrig har velat vara på fritids och vi har fixat och trixat med jobb, far- och morföräldrar för att de ska kunna vara hemma. Möjligheten finns ändå.

  Agda
  17 september, 2013 at 05:24

  Man behöver ju bara ställa sig i ett barns skor för att förstå hur det känns att inte kunna få följa med, eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *